Nasi maken

Alle nasi & bami recepten op één site

Bami maken

Bami maken
Bami is van oorsprong een Chinees ingrediënt. Het is daarom niet zo vreemd dat Chinese afhaalmenu’s naast vlees of loempia’s ook een portie bami of nasi bevatten. De benaming is een combinatie van twee woorden, namelijk “ba”, dat verwijst naar vlees, en “mie” (een benaming voor tarwenoedels). Bami betekent dus eigenlijk niets anders dan tarwenoedels die geschikt zijn voor vleesgerechten.

De bami goreng zoals we die in Nederland vaak eten, komt uit Indonesië. Het is gebakken bami met groenten en vlees, garnalen of ei die op smaak worden gebracht met kruiden en specerijen. Omdat veel Nederlanders de verschillen niet kennen, worden de Aziatische gebakken noedels soms onterecht als bami goreng aangeduid. Aziatische bami heeft een duidelijke tarwesmaak en een andere textuur dan de mie uit Nederlandse fabrieken.

Zo maak je een makkelijk bami recept
Het onderstaande bami goreng recept is heel basic en kan naar eigen voorkeur worden aangevuld met varkensvlees, kip, garnalen, groenten of ei. We zouden aanraden om je noedels zelf op smaak te brengen met een kruidenmix, maar gebruik eventueel een voorverpakt zakje kruiden om tijd te besparen.

ingrediënten:

  • 500g eiermie (uit de Toko of van Conimex)
  • 4 teentjes knoflook
  • Bouillonblokje
  • 1 ui
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap
  • Kruidenmix (1 theelepel koriander, 1 theelepel kurkuma, 0,5 theelepel komijn, 1 ½ theelepel trassi)
  • Snufje zout
  • Scheut olijfolie

Optioneel: kipfilet en groenten zoals prei, selderij, taugé, sperziebonen of wortel

Breng een pan met water aan de kook en voeg een blokje bouillon toe. Breek de mie in stukken, voeg toe aan het kokende water en haal vervolgens de pan van het vuur. Zet even opzij en roer af en toe door de mie. Schep de noedels in een vergiet, koel af met koud water en laat het goed uitlekken. Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een koekenpan en snijd de teentjes knoflook fijn. Fruit de ui, trassi en teentjes knoflook ongeveer 2 minuten. Als je kip of varkensvlees wilt toevoegen, kun je het nu laten meebakken.

Laat dan ook de sambal, ketjap, kurkuma, komijn en koriander even meebakken. Het specerijenmengsel mag niet aanbakken, dus roer af en toe goed door. Meng nu de groenten zoals prei, taugé, wortel of een groentemix door de kruiden en zodra deze een beetje gaar zijn, mag je ook de gekookte mie toevoegen. Door dit beetje bij beetje te doen zorg je ervoor dat de slierten van de mie goed op smaak worden gebracht.

Goed omscheppen en dan is de bami goreng klaar om te serveren. Garneer eventueel met een gebakken omelet, kroepoek, satésaus, zoetzure komkommer of hamblokjes.

Bami maken op de Chinese manier
Geroerbakte noedels uit China staan beter bekend als Chow Mein, een lekker wokgerecht dat veel in Azië wordt gegeten. In Nederland zouden we het wellicht bami goreng noemen, maar de noedels worden niet op dezelfde manier op smaak gebracht en er worden andere groenten gebruikt. Ook hier bestaat er geen vast recept en kun je deze Chinese bami maken met verschillende soorten vlees, groenten of vis.

Ingrediënten:

  • 200g eiermie
  • 200g kipfilet (of varkensvlees of vis)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gember
  • 2 paksoi
  • 1 wortel
  • Bosje koriander
  • 6 shiitake
  • 1 rode peper
  • 2 bosuitjes
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel Chinese 5-spices
  • Limoensap
  • Olijfolie

De bereiding van de Chinesebami lijkt veel op die van bami goreng, maar door het gebruik van andere ingrediënten verschilt de volgorde een beetje. De paksoi moet bijvoorbeeld even met de noedels meekoken en de Chinese 5-spices worden later pas toegevoegd. Op de website van Puur Eten vind je een duidelijke handleiding met mooie foto’s.


Laat een reactie achter: