Nasi maken

Alle nasi & bami recepten op één site

Zelf sambal maken

Zelf sambal maken

Hoeveel sterren geef jij dit recept?
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren
Laden...
4.33 sterren - gebaseerd op 3 reviews

Bereiding Zelf sambal maken:

Zelf sambal maken
Sambal is een sterke, pittige smaakmaker met een oorsprong uit de Indonesische keuken. Er zijn verschillende soorten, elk met een eigen herkenbare smaak. Sambal Oelek heeft de meest neutrale smaak en is zeer geliefd bij Nederlanders. Badjak is ook favoriet en is iets zoeter en daardoor minder scherp van smaak. Sambal Manis wordt bereid met ketjap en is daardoor nog zoeter.

Je koopt sambal gewoon in de supermarkt of bij een Aziatische of Surinaamse toko, maar zelf sambal maken is ook heel eenvoudig. Door te variëren in pepers kun je de sambal juist een scherpere of mildere smaak geven en zo een nog lekkere nasi op tafel zetten!

Eenvoudig én snel sambal recept
Sambal is op verschillende manieren klaar te maken, bijvoorbeeld door het variëren in soorten pepers, het toevoegen van tomaten(puree), ketjap of trassi.

Ingrediënten voor zelf sambal maken:
300 gram pepers naar keuze (Rode pepers / Lombok, Madame Jeanette, Rawit peper)
3 – 4 teentjes knoflook
1 ½ ui of 2 sjalotjes
2 eetlepels (basterd)suiker
Snufje zout
Scheutje olijfolie

Maak de pepers schoon en snijd de groene steeltjes eraf. Snijd de pepers, de ui / sjalotjes en de teentjes knoflook in grove stukken. Doe de ingrediënten in een blender of hakmolen en maal het fijn. Breng op smaak met de suiker en een snufje zout. Nogmaals goed malen. Let er trouwens op dat je niet boven de blender hangt als je de deksel van de kan haalt. De geur die je tegemoet komt, is zo scherp dat het gaat irriteren in je neus.

Verhit vervolgens een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de sambal circa 5 minuten op een middelmatig vuur. Door de sambal te bakken, blijft het langer houdbaar. Verdeel het mengsel over enkele glazen potjes die je luchtdicht kunt afsluiten. Zorg ervoor dat de potjes goed schoon zijn, bijvoorbeeld door ze uit te koken.

Tips voor het sambal maken
Je kunt sambal herkennen aan de pittige smaak, maar de pittigheid hangt af van de pepers die je gebruikt. Daarnaast maken de zaadjes in de pepers het extra pittig. Als je van mildere sambal houdt, raden we aan om ook de zaadjes uit de pepers te verwijderen.
Gebruik altijd plastic handschoenen (verkrijgbaar in de supermarkt of mee te nemen bij een tankstation) om de pepers te snijden.

Zo blijft de sambal langer houdbaar!
Sambal uit de supermarkt bevat conserveringsmiddelen en is daardoor maanden houdbaar. De zelfgemaakte variant bederft sneller, maar er zijn wel enkele manieren om de houdbaarheid te verlengen. Je kunt kleinere hoeveelheden maken, een deel invriezen of een van onderstaande tips gebruiken:

Verdeel de porties over meerdere (gesteriliseerde) potten. Maak de potjes eerst goed schoon met warm water en sluit ze lichtdicht af.
Verse sambal, dus niet gekookt of gebakken, is soms maar enkele dagen tot weken te bewaren. Door de sambal te bakken, kun je houdbaarheid verlengen.
Bedek de pittige saus met een laagje olie. Hierdoor hebben de bacteriën die voor het bederven zorgen minder kans. Af en toe roeren zorgt ervoor dat de olie er op blijft drijven of na gebruik elke keer een klein laagje olie er overheen gieten.
Meng de zelfgemaakte sambal met wat sambal uit een potje. In de sambal uit de supermarkt zitten wel conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat jouw creatie langer goed blijft. Het toevoegen van zout of suiker werkt ook als conserveringsmiddel.


Deel dit recept!


Recept door:

Laat een reactie achter: