Nasi maken

Alle nasi & bami recepten op één site

Surinaamse bami

Surinaamse bami

Hoeveel sterren geef jij dit recept?
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (nog geen stemmen)
Loading...


Bereiding Surinaamse bami:

Varieer met Surinaamse bami
Surinaamse bami met kip of garnalen is een van de eenvoudigste Surinaamse maaltijden om klaar te maken. Het gerecht is niet typisch Surinaams, want het is met de Javaanse immigranten meegekomen. Je kunt deze bami maken met spaghetti of eiermie, maar dat hangt af of je van dunne of dikke slierten houdt. Beide ingrediënten hebben een typische tarwesmaak en voor de smaakbeleving maakt het dus niet zo’n heel groot verschil.

Ingrediënten:

  • 400g eiermie of spaghetti
  • 350g kipfilet of (tijger)garnalen
  • 1 rode peper
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Handje verse koriander
  • 1 theelepel djinten (gemalen komijn)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel 5-spice kruiden
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 bouillonblokje
  • Snufje zout & peper
  • Olijfolie


Zelf Surinaamse bami maken

Breng een pan met water aan de kook en kook de eiermie beetgaar volgens de verpakking. Snijd ondertussen de kipfilet in reepjes en marineer met wat 5-spicekruiden, zout en peper. Verplaats de mie naar een vergiet, koel af met koud water en laat uitlekken. Hak de ui, teentjes knoflook en het pepertje fijn en snijd de prei in dunne ringen. Verhit daarna wat olijfolie in een wok. Fruit de ui en teentjes knoflook gedurende 2 minuten en voeg dan de gesneden prei toe.

Zet het vuur wat hoger en voeg de peper en kipreepjes toe. Laat de buitenzijde een beetje aanbakken en voeg dan de ketjap, sojasaus, het bouillonblokje en de gemalen komijn toe. Even goed roeren en doe dan ook de eiermie in de wok. Schep de mie of spaghetti voorzichtig om en zorg dat alle slierten goed op smaak zijn gebracht. Proef de Surinaamse bami en breng eventueel op smaak met wat extra 5-spices, zout en peper. Garneer met de verse koriander.


Deel dit recept!


Recept door:

Laat een reactie achter: